The Musical Box: Lime Spiders kröp ur sina källarhålor

fredag 13 juli 2012

Lime Spiders kröp ur sina källarhålor

LIME SPIDERS – THE CAVE COMES ALIVE - 1987

På 80-talet var Australien ”inne” i Sverige. Jag tror man kan tacka Crocodile Dundee och Olivia Newton-John för det...att vi på andra sidan jordklotet fattade att det fanns nåt där nere...

Det var då någon gång Lime Spiders kröp upp ur sina fuktiga källarhålor och försökte övertyga oss om storheten med The Cave Comes Alive.
Skivan är det här sidneybandets debutplatta från 1987. Och nog blev jag övertygad alltid. Kanske mest för att jag redan då hade en viss förkärlek för Midnight Oils tidiga hårdrockskivor, Paul Kellys stökiga pubrock och inte minst nya zeeländarna i Split Enz. En viss likhet med Hoodoo Gurus tidiga album hittade jag också.
Men Lime Spiders var ändå nåt nytt. De hämtade sin energi från 70-talshjältar som Clash, Sex Pistols och den brittiska nya vågen. Ärligt talat inte alltid välspelat, men laddat, stökigt och kul.

The Cave Comes Alive lär inte gå till historien för sina snygga poplåtar. Däremot tar jag gärna fram den i ljuset för bandets halvt om halvt vilda energi, spelglädje och fräcka attityd. För ibland handlar rockmusik inte om något annat än det.

Det sköna är att skivan inte lider det minsta av 80-talets annars överproducerade sound. Det är mer pang på än det mesta annat från samma tid.

Förmodligen är den här skivan ganska svår att hitta på vinyl idag. Den var svår redan 1987...

Men skulle du få syn på den i nån begagnatback kan du gärna slösa några spänn på den. Jag skulle kunna tänka mig att lägga minst en hundring...om jag hade behövt.

Men nu står The Caves Comes Alive redan i min skivhylla. Och där lär den bli kvar. Den kan vara bra att plocka fram när man behöver ladda med ny energi.
Nr: 1497/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar