The Musical Box: Magiskt av Manfred Mann

tisdag 3 juli 2012

Magiskt av Manfred Mann

MANFRED MANN´S EARTH BAND – MASQUE - 1987

Den som hört Manfred Manns Earth Bands vedervärdiga 86:a, Criminal Tango, tror förstås att jag blåljuger när jag nu säger att skivan som kom ut bara ett år efter är alldeles lysande bra. Nästan magisk. Kanske Earth Bands bästa platta någonsin....
Men det är sant. Masque från 1987 är något helt annat än sin föregångare. På Criminal Tango försökte Manfred Mann fånga publikens uppmärksamhet med covers på bland annat Beatles Hey Bulldog och andra helt felriktade saker.

På Masque finns inget av det där. Borta är de fåniga synthriffen och de förutsägbara popfrierierna. Manfred Mann, som hade en bakgrund i jazzmusiken, har i stället vänt hem till sina rötter.

Han har dessutom plockat upp melodier från en nu för tiden helt bortglömd tonsättare, britten Gustav Holst, som verkade i slutet av 1800- och början av 1900-talet.

Han och gitarristen Mick Rogers har verkligen tänkt om när det gäller soundet. Masque är en synnerligen fräsch upplevelse, där Manfred Mann blandar swingjazz med rock och synthpop.

Och det är inte vilken synthmusik som helst. Soundet på den här skivan har nästan samma vassa småskitiga edge som Depeche Mode i sina bästa stunder.

Och tänk er då att mixa det soundet med Manhattan Transfers snygga och välpolerade jazzpop.
Masque har nästan inga likheter med Earth Bands tidigare album. Men det är helt enkelt skitbra!

Nr: 1826/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar