The Musical Box: Fransk hårdrock...varför inte?

söndag 30 december 2012

Fransk hårdrock...varför inte?

SHAKIN´ STREET – VAMPIRE ROCK – 1978

På 70-talet spelades sällan fransk rockmusik i svensk radio, för att inte säga aldrig. Nej, redan då var det de brittiska och amerikanska banden som dominerade...om det över huvud taget spelades hårdrock i radion alls.
Jag tror det var Kjell Alinge som i programmet Eldorado* vid något tillfälle spelade någon låt med en fransk hårdrockgrupp. Denna exotiska och anmärkningsvärda händelse snackades det om i flera veckor efter.

Det var bara det att ingen kom ihåg vad bandet hette...
- Var det S:t Etienne?
- Nä, det är ju ett fotbollslag**

Jag tror inte att det spelades nån låt med Shakin´ Street heller, som var det första franska hårdrockband jag hörde talas om (som jag visste namnet på). 1978 var det förresten den första LP-skiva med ett franskt band jag över huvud taget fått syn på! Jag köpte så klart skivan, ett sånt tillfälle fick man ju inte missa...
Jag fick så klart fruktansvärt stora problem att sen förklara det stora med Vampire Rock för folk jag försökte få att lyssna på LP:n. Det fanns en viss misstänksamhet...fransk hårdrock, kan det vara nåt att ha...?

Dessutom var det en tjej som sjöng (på engelska). Tjejer i hårdrockband var inte heller särskilt vanligt på den tiden, tro det om du vill...

För det mesta fick jag alltså spela skivan i min ensamhet. Men jag har aldrig ångrat att jag gjorde det där impulsköpet en gång för länge sen. Vampire Rock är fortfarande en frisk fläkt i min lilla samling av 70-talshårdrock. Det är bandets första LP och en ganska stökig sak, nästan lite punkig, men utan tvekan hårdrock.

Albumet lär ha återutgivits på CD för några år sedan, så det går att få tag på. Hittar du den kan jag rekommendera titelspåret Vampire Rock och stonescovern Yesterday´s Papers. Men jag vill nog påstå att denna kultplatta är riktigt, riktigt bra.

Efter den här plattan fick bandet åka över till USA och spela in ytterligare en LP under ledning av Blue Öyster Cult-producenten Sandy Pearlman.

Shakin´ Street lär efter det även ha turnerat med både AC/DC och Black Sabbath. Och sen blev tydligen gitarristen ”värvad” till Manowar...

Men Shakin´ Street ”lever” tydligen fortfarande. Det är inte särskilt många år sedan gruppen gjorde en reunionspelning på Sweden Rockfestivalen.

Nr: 260/2222

* Det kan faktiskt ha varit något helt annat program. Det är snart 40 år sen...begär inte för mycket.
** ...och en storstad i östra Frankrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar