The Musical Box: Världen sedd genom ett kalejdoskop

torsdag 27 december 2012

Världen sedd genom ett kalejdoskop

STEVE HARLEY & COCKNEY REBEL – THE HUMAN MENAGERIE - 1974

The Human Menagerie är en skiva jag först blev alldeles, fullständigt, totalt mållös av... Vad är det här för skit? Men sen...vänta nu...det här...det här...det är ju...ja men!...det är ju genialiskt!
The Human Menagerie är första plattan med Steve Harley & Cockney Rebel. Det var inte många förstod den då. I alla fall inte om man ska gå efter antalet sålda album. Ingen publiksuccé med andra ord.

Det var kanske inte så konstigt. Om detta märkliga album är märkligt nu...hur märkligt var det då inte 1974? Men jag drar mig inte för att påstå att detta är Steve Harleys bästa, hans revolutionerande och Cockney Rebels allra viktigaste album.
För det är svårt att hitta något liknande. Särskilt om man letar bland andra album från samma tid. Men det är svårt nu också. The Human Menagerie står liksom vid sidan, det är inte rock, det är inte pop, det är inte glamrock eller nån annan subgenre.

Möjligtvis kan man kalla det progressiv rock, eller med ett lite finare ord...artrock. Men å andra sidan har det ingen som helst betydelse.

Att lyssna på The Human Menagerie är en väldigt annorlunda upplevelse. Här blandas pompös orkestrerad musik med 60-talspop, dekadent vaudevillemusik med rock och en hel del annat odefinierbart.

Allt kryddat med Steve Harleys till synes schizofrena värld, som om han sett världen genom ett kalejdoskop...

Så ta nu och lyssna på skruvade låtar som skumma Hideaway, skruvade Loretta´s Tale, sagolika Sebastian, märkliga pompösa vulgära Death Trip, och försök sen påstå att det inte är spännande.

Nr: 1119/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar