The Musical Box: Southwinds cowboypsykedelia

torsdag 6 december 2012

Southwinds cowboypsykedelia

SOUTHWIND – READY TO RIDE - 1969

Mina LP-skivor med countryrock lever farligt. Poco, Flying Burrito Brothers och flera till har redan åkt ut...och Eagles står på tur. Men den här LP:n ska jag ha kvar, Southwinds platta Ready To Ride.
Southwind dök upp redan 1967 i Kalifornien och måste ha hängt med hippiegängen i San Francisco. Det låter åtminstone så om deras musik.

Det är nästan så att jag vill jämföra dem med alla de countryplattor Grateful Dead har gjort, riktigt cowboypsykedelia med andra ord, men inte Lee Hazlewood-pop-psykedelia.

Det är alltså rätt roligt att lyssna på Southwind. De är framför allt inte så förutsägbart perfekta och tråkiga som Eagles eller Poco. Det kan rassla till rätt ordentligt i högtalarna ibland.
På sina ställen skulle man faktiskt också kunna jämföra dem med Creedence, men inte lika elektriska, om ni förstår vad jag menar. Men å andra sidan finns det låtar här som Johnny Cash skulle kunna ha gjort.

Southwind är intressant ur en vinkel till. Det var nämligen här new wavegurun och gitarrist och låtskrivaren John ”Moon” Martin började sin riktiga musikkarriär. Inte för att Southwind låter det allra minsta som hans soloplattor, men det är ju ganska kul.

Nr: 397/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar