The Musical Box: ...och så den där fuzzgitarren igen...

måndag 10 december 2012

...och så den där fuzzgitarren igen...

TOMMY JAMES & THE SHONDELLS – TRAVELLIN´ - 1970

Första gången man lyssnar på Tommy James & The Shondells album Travellin´ kan det hända man tycker det är lite rörigt. Fuzzgitarrer som spretar åt alla håll, ett udda psykedeliskt komp som inte går att bli klok på...för att inte tala om de skumma texterna, en halvstämd kör...och så den den där fuzzgitarren igen...
Hmm, det kan nog tänkas att det låter rörigt andra gången man spelar den också...och tredje...fjärde... Ähh, jag kan inte ljuga. Travellin´är nog en rörig LP.

Men lyssnar man bara tillräckligt många gånger framträder konturerna av Tommy James storhet. Travellin´ är inte - trots bilden på omslaget - någon slags countryhistoria, eller parodi på nån vilda västern-musikal eller ens i närheten av svettig texasrock.
Det är i stället en psykedeliskt skruvad historia, visserligen utan nån början eller nåt vettigt slut. Hejdlöst rolig och mycket märklig att lyssna på. Men när det till slut klarnar verkar det hela fullständigt solklart och väldigt simpelt. Enklare än så kan jag nog inte förklara det...

Travellin´ blev den sista LP Tommy James gjorde tillsammans med The Shondells. Efter den här skivan gav han sig ut på egen hand. 

Namnet till trots, är The Shondells inte något av alla de där trevliga doo-wopgrupperna från mitten av 60-talet.

Nej, The Shondells lirade psykedelisk rock. Den här skivan är något att leta efter för samlare av amerikansk psykedelisk rock från tidigt 70-tal.

Nr: 563/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar