The Musical Box: "Halvproggig tidig metal"

onsdag 26 december 2012

"Halvproggig tidig metal"

BUDGIE – BUDGIE - 1971

Budgies debutalbum från 1971 hamnade nyligen i samlingen. Öh...jo, jag har haft den här skivan förr, när den var ny. Men på den tiden bytte man och sålde skivor så fort man tröttnade på dem. Jag har för mig att jag bytte den mot en samling Mott The Hoople-singlar eller nåt sånt.
Det skulle jag ju med ungefär 35 års distans naturligtvis inte gjort. Det här är en ruggigt bra hårdrockplatta. Men nu är den tillbaka där den hör hemma.

Och för den som inte hört Budgie tidigare kan jag berätta att de på den här skivan låter som en blandning av Black Sabbath och Led Zeppelin. Halvproggig tidig metal, kan man väl säga. Rätt tungt och rått.

Det vete tusan om inte den här plattan är nästan i klass med det Sabbath gjorde i början av 70-talet. Det är till och med så att jag skulle vilja säga att Budgie är bättre. Åtminstone förstaspåret Guts, som om Toni Iommi och Ozzy hört den (vilket de säkert gjorde) borde gjort dem rätt avundsjuka.
Det här med Zeppelininfluenserna är också ganska tydliga. Nästan lite för mycket på sina ställen. Men ganska charmigt och lite tufft.

Det här är en hårdrockplatta att tycka om. Men tänk då på att den kom så tidigt som 1971, och då var inte särskilt många metalriff uppfunna ännu...

Nr: 1404/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar