The Musical Box: Splitz Enz stroboskopeffekt

söndag 9 december 2012

Splitz Enz stroboskopeffekt

Oz Rock II – Del 8

Okej, Split Enz kommer från Nya Zeeland. Men när de spelade in den här plattan hade de flyttat till Australien för länge sen. Det här får bli helgens sista australien-LP.

SPLIT ENZ – TRUE COLOURS - 1980

Den laseretsade amerikanska upplagan av Split Enz album True Colours sägs under vissa ljusförhållanden kunna avge en stroboskopliknande effekt.

Fråga mig inte vilka ljusförhållanden det skulle handla om, jag har provat med allt från ficklampa till halogenlykta, men inte fått det att funka. Det spelar förresten ingen större roll, skivan låter precis lika bra ändå.
True Colours från 1980 är nya zeeländska Split Enz allra första och allra största framgång. Skivan gick direkt upp på australiska topplistan och låg kvar där nästan ett helt år.

Den hamnade på en massa andra listor också. True Colours lär vara australiska Mushrooms* bäst säljande album någonsin...och ska tydligen vara det fortfarande.

Split Enz lite halvvilda, energiska form av new wavepop med kraftiga synthinslag gick hem i början av 80-talet.

Skivan är förresten nästan lika bra nu för tiden, om man gillar den sortens pop vill säga. Och det gör jag...ibland. Det finns många dåliga exempel också...men Split Enz är ett av de bra...

Favoritlåt: What´s The Matter With You.

True Colours hör till den andra ”fasen” av Split Enz rockliv, och den del som jag egentligen inte tycker är lika spännande.

De första åren, hemma på Nya Zeeland, var Split Enz ett modigt rockband i ytterkanten av den progressiva rocken. Det var bland annat då de gjorde den sagolikt roliga skivan Mental Notes.

Men som alla ville de mer, flyttade till England och sen till Australien. Efter en rad byten av bandmedlemmar var det new wave-marodörerna Split Enz som stod på scenen.

Ganska bra det också, om man ska gå efter True Colours...

Nr: 374/2222

*Laserskivan gavs ut av A&M Records i USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar