The Musical Box: Legenden Professor Longhair

onsdag 12 december 2012

Legenden Professor Longhair

Det är den 12/12 2012 idag, då får jag väl ta i lite extra...

PROFESSOR LONGHAIR – LIVE ON THE QUEEN MARY - 1978

Professor Longhair är en legend. Det sägs ha varit han som var upphovet till New Orleans berömda r´n´b. Professorn hade sin ”storhetstid” från 40-talet fram till mitten av 70-talet. Han avled 1980.
Det känns som en stor förmån att få ha en inspelning med hans musik i min samling. LP-skivor med Professor Longhair är ovanliga. Han gjorde inte särskilt många skivor, och de flesta inspelningar som finns är väldigt gamla.

Han spelade in ett antal skivor på 50-talet, men det var sällan de kom utanför New Orleans. På 70-talet gjordes flera nyinspelningar av de gamla inspelningarna, men då var han mer eller mindre bortglömd.

Den skiva jag har är en liveinspelning från lyxskryssaren Queen Mary i slutet av 70-talet under en tillställning anordnad av Paul och Linda McCartney. Musiksajten Allmusic.com är fullkomligt lyrisk och utropar ”om det är något Paul och Linda ska kommas ihåg för i framtiden är att de gjorde den här inspelningen möjlig”.
Och visst är det fantastisk lyssning. Det är musik rakt från den amerikanska södern. Professorn kokar ihop en mustig och ångande het gumbo med blues, new orleanssjazz och rock som ingredienser. Det fräser, bubblar och sjuder när Professorn går loss på sitt piano.

Här finns låtar som I´m Movin´On, Tell Me Pretty Baby, hans berömda Tipitana och sagolika avslutningen med Stagger Lee. Det här är en skiva det går att lyssna på flera gånger i rad. Den här professorn har all rätt att kallas legend.

Nr: 518/2222

3 kommentarer:

 1. Har inte haft tid att besöka denna blogg och kommentera på några veckor. Men nu är jag tillbaks. Vill säga en sak angående Professor Longhairs tidiga inspelningar från 40- och 50-talen:

  När plattan du skriver om gavs ut(dvs. 1978) kan jag tänka mig att dessa äldre inspelningar var väldigt svåra att få tag på. Numera finns Professor Longhairs tidiga inspelningar i en mängd olika återutgivningar. I min egen cd-hylla står t.ex. en utmärkt 4 cd-box från brittiska Proper Records med titeln "Gettin' funky; The birth of New Orleans r&b". Den boxen nnehåler inte mindre än 17 tidiga spår med "Professorn".

  Men, visst, om man är så nördig att man absolut måste ha originalutgåvorna på vinyl eller 78-varvare blir det förstås betydligt svårare...

  SvaraRadera
 2. Ha, ha, jag är visst ganska nördig ändå. Tänkte inte ens på att det så klart finns cd-skivor med professorn.

  SvaraRadera
 3. Det är lätt att glömma bort Cd (både medvetet och omedvetet)kan bara falla in i din hyllning av professorn, har själv dubbel liven "The Last Madi Gras" inspelad -78 i min vinylsamling.

  SvaraRadera