The Musical Box: Fyndig och blixtrande pop

lördag 1 december 2012

Fyndig och blixtrande pop

Oz Rock - Del 4

...och så en sån där förbisedd sak som jag under många år jämförde med alla andra europeiska synthpopgäng, men visade sig vara betydligt vassare.

ICEHOUSE – PRIMITIVE MAN - 1982

Jag blev förvånad när jag upptäckte att Icehouse album Primitive Man tydligen är svårt att hitta på cd. De få cd-skivor som kommer ut till försäljning brukar vara svindyra.

Annat är det med LP-skivan. Den går att få tag på för drygt en tjuga. Hittar du den är det bara att slå till. Det är en lysande popskiva från Australien.
Hey Little Girl var en sån där megahit från 1982 jag tror de flesta (som var med då) kommer ihåg nu också. En fyndig och blixtrande poplåt med vass egg. Minsann påminner den en hel del om Roxy Music också...

Men om det bara hängde på Hey Little Girl skulle man enkelt kunna avfärda Icehouse som ännu ett synthblippande 80-talsband, som Duran Duran eller Spandau Ballet. Men så är det naturligtvis inte.

Icehouse, som vid sin internationella lansering bytte från namnet Flowers, har mycket mer att komma med. Men då gäller det att ta sig förbi den där megahiten och lyssna på hela skivan. Den är intressant, för att inte säga spännande. Icehouse har ett annorlunda och eget sound.

Det beror förmodligen mycket på Iva Davies, som förutom att han lirade gitarr även spelade oboe. Och det är ett instrument som sällan eller aldrig annars använts i synthpop, eller 80-talspop då, om du vill.

Får du tag i skivan, lyssna då lite extra på låtar som läckra och fantasifulla Trojan Blue, svettiga Mysterious Thing och smäckra Love In Motion.

Med tanke på priset låter den förmodligen ännu bättre på cd-skiva...det har jag dock inte råd att kolla.

Nr: 398/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar