The Musical Box: Rick Springfield var ingen nybörjare

lördag 15 december 2012

Rick Springfield var ingen nybörjare

Oz Rock III – Del 4

...och så ett typiskt exempel på 80-talspop. Den här artistens LP-skivor var rätt inne i början av 80-talet i Sverige.

RICK SPRINGFIELD – LIVING IN OZ - 1983

Rick Springfield var ingen nykomling när han 1983 dök upp med sin skiva Living In Oz, även om det verkade så för oss i Sverige. Det var hans nionde skiva, den tredje som soloartist.
Han hade alltså varit i ”branschen” i många år. Hemma i Australien hade han varit med i tonårspopgruppen Zoot, en australisk motsvarighet till Osmonds eller 90-talets Hansson och Moffats. Han hade lirat 50-talsrock i ett coverband och därefter gjort ett par hyfsade men nästan helt bortglömda powerpopalbum.

Något större erkännande fick han dock inte i Australien, den där bakgrunden i Zoot gjorde att folk hade svårt att se honom som en seriös artist.

Living In Oz var däremot en allvarligt menad internationell satsning som lyckades. Låtar från den här skivan spelades ofta i svensk radio under en period och många köpte hans skivor.

Skivan är dock inte powerpop eller tonårspop, det är mainstream danspop. Med andra ord en ganska typisk LP från början av 80-talet.

Mycket synthar, effekter och massiva låtarrangemang, som det skulle vara på den tiden.

Att låttexterna sen är väldigt personliga och utlämnande kom bort sig i den allt stridare strömmen av fabrikstillverkad 80-talspop.

Trots texterna känns det nu för tiden som Living In Oz passerat bäst-före-datum för länge sedan. Skivan får därför lämna min skivsamling.

Nr: xxx/2222 (utrensad)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar