The Musical Box: Marianne Faithfulls stora comeback

tisdag 4 december 2012

Marianne Faithfulls stora comeback

MARIANNE FAITHFULL – BROKEN ENGLISH - 1979

Marianne Faithfull kommer för alltid att bli ihågkommen för att hon väckte John Lennons klassiker Working Class Hero till liv igen. Den är en av anledningarna till att fortfarande spela hennes LP Broken English från 1979. Men skivan är bättre än så.
Det hänger dock inte bara på skivans andra klassiker, Ballad Of Lucy Jordan, som hon fick av Shel Silverstein, mannen bakom Dr Hook, eller det suggestiva titelspåret Broken English. Det var bra låtar 1979, och är det fortfarande.

Men det finns en riktig liten pärla på den här skivan som många, bland annat jag, missade då skivan var ny, sista spåret Why D´Ya Do It. En punkigt fräck avslutning med brutal rytm och energiladdad text. Kort sagt en skitbra låt. Har du LP:n hemma tycker jag du ska leta fram den låten. Har du inte tänkt på den innan lär du bli överraskad.

Broken English var Marianne Faithfulls stora comeback efter många år av drogmissbruk.

Under 60-talet gjorde hon flera popalbum, blev känd Mick Jaggers flickvän och hade flera hits med stoneslåtar, As Tears Goes By och Sister Morphine.

På den tiden jämfördes hon gärna med andra brittiska poptjejer som Cilla Black och Sandie Shaw.

Efter tio års frånvaro kom hon tillbaka med en raspigare röst, en oktav lägre och betydligt mer närvaro. Det finns de som menar att Marianne Faithfull först då hade hittat sin rätta uttrycksform.

Och efter att ha spelat Broken English nu igen kan jag bara hålla med. Det här är en riktigt bra popskiva.

Nr: 320/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar