The Musical Box: Black Mountains frestelse

lördag 16 februari 2013

Black Mountains frestelse

BLACK MOUNTAIN – IN THE FUTURE – 2008

Det måste vara oerhört irriterande för ett nutida progressivt rockband, som vill kallas nyskapande, att jämföras med gamla storheter. När Allmusic.com recenserar Black Mountains album In The Future från 2008 drar de sig inte för att damma av Black Sabbaths första, Hawkwind, Eloy, Jefferson Airplane, Led Zeppelin och för säkerhets skull Jethro Tull.
En sån innehållsdeklaration är givetvis något som får det att vattnas i munnen på gamla rockers. Låt mig också lägga till en dos Tom Petty (!) och lite av den där överdistade ljudbilden hos Kyuss och Fu Manchu...Visst låter Black Mountain frestande?

Om vi släpper det där med gamla referenser kan jag bara konstatera att In The Future, trots sin späda ålder, är en förbannat bra progressiv hård rockplatta med ett gäng kanadensare som både har historien klar för sig och har stakat ut sin egen väg.

Men de var knappast gröngölingar när plattan kom ut. Bandet bildades 2004 i Vancouver och det här är den andra fullängdaren. In The Future blev gruppens stora genombrott, sägs det. Black Mountain har släppt ett par skivor senare också.
Så jodå, den här skivan kan även en gammal övervintrande hårdrockare ha ganska kul ihop med. Riffen är blytunga och det riktigt smattrar i högtalarna när Black Mountain öser på.

Men det mest läckra är att de aldrig blir enformigt tjatiga utan också kan konsten att variera. Det är där jämförelserna med Tull, Airplane och Tom Petty kommer in.

Nr: 2060/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar