The Musical Box: Provocerande av Springsteen

söndag 24 februari 2013

Provocerande av Springsteen

Hur tänkte de här då... - Del 7

Det här kan jag säkert få faen för...men jag kör ändå...

BRUCE SPRINGSTEEN – THE GHOST OF TOM JOAD - 1995

Känns det här igen? Fattig eländig pojke i misär - jobbar livet ur sig för ingenting - allt går åt helvete – och tar sen livet av sig (alternativt; tar livet av nån annan)...
Jo, det är grundprincipen bakom ett antal Bruce Springsteen-texter. Liknande saker finns på varenda album han gjort.
Det finns folk som påstår att The Ghost Of Tom Joad är ett fantastiskt album. Det är så känsloladdat, säger de och hänvisar till...(se ovan).

Jag har en annan uppfattning. The Ghost Of Tom Joad är ett enda segt malande i över 70 minuter, där det inte hjälper att Bruce Springsteen har viktiga saker att förmedla. Utan tvekan är detta hans mest politiskt kritiska skiva.

Ett problem är dock att det är svårt att skilja låtarna åt. Att han lirar munspel piggar dock upp...

Vredens druvor* är en av de viktigaste amerikanska romaner som skrivits. Men det här är låtmässigt provocerande.

Pittoreska Nebraska (Springsteens första på typ samma tema) hade åtminstone nyhetens behag och ett antal riktigt bra melodier. The Ghost Of Tom Joad har inte det.


Nr: 160/224 (CD)

* Tom Joad är en av karaktärerna i John Steinbecks roman Vredens druvor från 1939, som börjar med att Joad tillsammans med sin familj tvingas lämna hus och hem. Boken tar upp den fria kapitalismens baksida och var på sin tid en svidande kritik mot det amerikanska ekonomiska systemet, det som man i dag är på väg införa i Sverige. Så märkligt nog är Steinbecks roman precis lika aktuell och viktig nu för tiden...Det kan man dock inte säga om The Ghost Of Tom Joad. Har du inte läst boken, gör det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar