The Musical Box: Snäll gitarrpop med Jamme

lördag 9 februari 2013

Snäll gitarrpop med Jamme

Skivor från Dunhill – Del 1

JAMME – JAMME - 1970

Jamme balanserar någonstans mellan vanlig 70-talspop och psykedelia. Men när man precis bestämt sig för att ställa in skivan i samma fack som New Seekers, då lirar de Strawberry Jam Man. En helskön liten poplåt och med väldigt mycket psykedeliska inslag, väldigt mycket Norwegian Wood och väldigt, väldigt mycket Magical Mystery Tour.

Det gör den här amerikanska duon Keith och Don Adey riktigt bra. Nu är väl Jamme inte någon av de allra största popgrupperna. Vad jag vet gjorde de bara ett album tillsammans. En skiva som kom 1970 och gavs ut av Dunhill Records i Los Angeles. Det bolaget hade en märklig känsla för det där med psykedelisk pop. Den här gången träffade de rätt igen.
Det är egentligen ganska söt och snäll gitarrpop, psykedelia light. Helt säkert var Jamme inspirerade av Beatles och andra brittiska pophjältar. Men någonstans måste de också tagit intryck från San Franciscos odödliga hjältar som Mamas & Papas och Jefferson Airplane. Strawberry Jam Man är skivans läckraste låt, men det går att lyssna på hela plattan.

Nr: 1548/2222

1 kommentar:

  1. Jag brukar alltid köpa plattor som jag ser ligger på bolaget Dunhill. Det brukar borga för bra kvalité!

    SvaraRadera