The Musical Box: Gimmicks of Sweden

måndag 18 februari 2013

Gimmicks of Sweden

GIMMICKS – GIMMICKS OF SWEDEN - 1972

Ibland känns det som jag inte har koll på nånting. Den här LP:n, Gimmicks Of Sweden, var jag på väg att göra mig av med utan att ens lyssna på den. Jag hade nån svag förnimmelse om nån melodifestival eller nåt sånt...
Vid en senare koll visade det sig stämma. Gimmicks var med i en svensk melodifestival i mitten av 70-talet med låten Sången lär ha vingar. Men nu går jag historien i förväg.

I slutet av 60-talet var nämligen Gimmicks ett mycket aktat band internationellt. De var en tid inne på progressiv jazzrock men det var med sina svenska tolkningar av främst brasiliansk samba som gruppen blev välkänt över hela världen.

Gimmicks gjorde då ett antal LP-skivor som inte uppmärksammades särskilt mycket i Sverige, bland annat ”min” platta, Gimmicks Of Sweden, 1972. Det är ju så det fungerar. Cardigans blev ju aldrig särskilt stora i Jönköping...inte förrän de slog igenom i USA...
De där tidiga Gimmicks-skivorna är nu för tiden därför synnerligen eftertraktade samlarobjekt för skivsamlare över hela världen. Både för att de är ganska ovanliga och för att Gimmicks musik nu äntligen fått lite upprättelse (i Sverige).

Jag måste säga att Gimmicks mix av jazz-, jazzrock och latinamerikanska rytmer är spännande. Jag förstår att internationellt är det än mer exotiskt, ett band från norra Europa som lirar samba med en egen lite nordisk jazztwist...

Gimmicks Of Sweden är både behaglig och underhållande lyssning. Så den här LP:n kommer garanterat att stanna kvar i min samling. Lite koll måste man ha.

Nr: 221/2222

2 kommentarer:

  1. Stefan Möller, Jönköping var väl med och spelade trummor i Gimmicks under en tid.....

    SvaraRadera
  2. Det hade jag ingen aning om...men det stämmer. Jag har en LP till med Gimmicks, Att tycka om, från 1975. där är han med. det kollade jag nu.

    SvaraRadera