The Musical Box: Att släcka eld med bensin

måndag 11 januari 2016

Att släcka eld med bensin

David Bowie avled den 10 januari 2016. Ett besked som kom överraskande för en hel värld. Som en hyllning till David Bowie och hans musik publicerar jag här en rad artiklar om hans musik.

DAVID BOWIE – PUTTING OUT FIRE – 1982

Det var David Bowie som varnade oss för att det är dumt att försöka släcka eld med bensin. Tur var väl det, 1981 var man ju fortfarande ung och dum (eller hur var det nu Ebba Grön sa, numera är man ju åtminstone inte ung längre) och kunde ju hittat på vad som helst.
Bowies trovärdighet som livscoach sjönk dock några år senare då han dansade på gatorna ihop med Mick Jagger. Men den här texten ska inte handla om det tillfället, utan om en annan gång, det vill säga filmen Cat People med Natassia Kinski i huvudrollen, som jag såg en av de första dagarna efter premiären på en biograf vid Stureplan i Stockholm.
Putting Out Fire var ledmotivet, skrivet av bakgrundsmusikens häxmästare Giorgio Moroder uppbackad av David Bowies sång. Musik allas vår vän Gert Wilder, den tyska porrklubbsmusikens fader, skulle varit stolt över.

Så här sett i backspegeln är filmen inte särskilt mycket att ta upp. Musiken var det bästa med den rullen, det är helt klart. Åtminstone är det musiken jag kommer ihåg, förutom Natassia Kinskis genomskinliga kroppsstrumpa och när hon blev förvandlad till panter (förstår ni nu min tveksamhet till filmens kvalitet?).
Eftersom tid nu för tiden är något av det värdefullaste som finns ska jag därför tipsa om att Putting Out Fire även finns på vanlig 45-varvs singel och då givetvis i en betydligt kortare version än på maxin.

Här har Bowie och Moroder helt enkelt skippat det två och en halv minuter långa introt, som visserligen är halva anledningen att lyssna på låten, men säkert kan avvaras av en sann tidsekonom, detta 2000-talets klent begåvade barn.

Nr: 3/maxi Nr: 52/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar