The Musical Box: Ett hål i tiden av Ekseption

fredag 15 januari 2016

Ett hål i tiden av Ekseption

EKSEPTION – BEGGAR JULIA´S TIME TRIP - 1970

Ekseption är mest känt för att ha gjort om klassisk musik till rock. Vad inte alla känner till är att de var ett ganska bra jazzrockgäng också. Det visade de inte minst på Beggar Julia´s Time Trip.
Den är Ekseptions andra platta. Styrkta efter succén med debutalbumet, som förmodligen finns i nästan varenda skivsamling i hela västvärlden, vågade de sig på en skiva med stora delar eget material.

Här handlar det inte lika mycket om klassisk musik, även om de får in både Beethoven, Bach och Tjajkovskij. I stället är det mer jazzinfluerad progrock, inte minst tack vare Rick van der Lindens klaviaturspel.
Första skivan var helt instrumental. Här går Ekseption dock hela vägen och har med en sångare i bandet, Michel van Dijk. Om det blev bättre eller inte kan väl diskuteras, men jag nöjer mig med att säga att Ekseption i grunden var ett instrumentalt band, sen kan du tolka det precis som du vill...

Sen måste jag ju bara berätta att det är ett konceptalbum, om tiggarflickan Julia som genom ett tidshål förflyttas från 1800-talet till våra dagar. Ett lika skruvat tema som de flesta andra konceptalbum, med andra ord...

Nr: 1791/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar