The Musical Box: David Bowie i Berlins undre värld

måndag 11 januari 2016

David Bowie i Berlins undre värld

David Bowie avled den 10 januari 2016. Ett besked som kom överraskande för en hel värld. Som en hyllning till David Bowie och hans musik publicerar jag idag och de närmaste dagarna en rad artiklar om hans musik. 

DAVID BOWIE – CHRISTIANE F/WIR KINDER VOM BAHNHOF ZOO – 1981

B-sidan på denna filmsoundtrack inleds med en kraftfull liveversion av Station To Station som jag nog vill påstå är både skivans pièce de resistance. Filmen är också mäktig, det en sann historia från Berlins undre värld.
Filmen är en skakande berättelse om allt för unga Christiane F, heroinberoende och prostitution i Berlin i slutet av 70-talet. Att det är David Bowies musik som förekommer i filmen är ingen tillfällighet. I boken som låg till grund för filmen berättade Christiane om sin egen fascination för Bowies musik.
Även om det inte stämmer i tiden, Christiane F:s berättelse är från före David Bowies så kallade Berlinperiod, är låtarna hämtade från Bowies berlinplattor; Low, Heroes och Lodger samt ett par låtar från Station To Station som föregick den tyska trilogin.
Även om de flesta låtarna här inte förekommer i sina originalversioner (somliga är nedkortade och Heroes är ihopmixad med den tyska versionen) är Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo en alldeles lysande introduktion till David Bowies tyska period och hans dåvarande samarbete med Brian Eno.

Soundtracken i original bestod av en skiva med nio låtar. I min samling har jag en senare pressning med två LP-skivor.

På den andra skivan hittar man en rad obskyra bowieinspelningar, som till exempel maxisingelversionerna av Cat People, Heroes och Beauty And The Beat samt en del annat.

Jag vet inte om något av detta förekom på i filmen, det är över 30 år sedan jag såg Christiane F, så jag kommer faktiskt inte ihåg.
Men varför inte? Obskyrt material med David Bowie är alltid välkommet i det här huset.

Nr: 1603/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar