The Musical Box: Det var Nice så länge det varade

tisdag 19 januari 2016

Det var Nice så länge det varade

NICE – ELEGY – 1971

Jag gillar omslagsbilden, väldigt pinkfloydisk. Synd att det som finns på skivan inte är lika intressant. Elegy är ihopskrapat, bortglömt material som gavs ut efter att The Nice redan raderats ut från progrockens himmel, då Keith Emerson redan tagit flera steg med sin nya triumf Emerson Lake & Palmer.
Elegy är precis vad namnet säger. En avslutning. Skivan innehåller en del tidigare ej utgivet livematerial samt ett par studioinspelningar som inte fått plats på andra album.
Ett sånt urval kan naturligtvis inte vara bra för kvaliteten, det säger sig själv. Man får vara ganska mycket Keith Emerson och Nice-fan om man på allvar ska uppskatta det här.

Tyvärr finns det alldeles för många skivor av den här arten, se till exempel Led Zeppelins Coda som är nästan en kopia av den här skivan när det gäller valet av låtar.

Men för extremister finns det så klart saker att hämta ändå. Hang On To A Dream blir här en över tio minuter lång jazzimprovisation som egentligen inte har särskilt mycket med originalet att göra, dock inte helt ointressant.

En annan spännande låt är dylancovern My Back Pages, som inte går att hitta på någon annan niceskiva. Men ser du den här LP:n i nån reaback behöver du inte hoppa särskilt högt. Det är ett album mest för samlare.

Nr: 168/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar