The Musical Box: Bowie innan Bowie

tisdag 12 januari 2016

Bowie innan Bowie

David Bowie avled den 10 januari 2016. Ett besked som kom överraskande för en hel värld. Som en hyllning till David Bowie publicerar jag här en rad artiklar om hans musik. 

DAVID BOWIE – DON´T BE FOOLED BY THE NAME – 1981

Nu för tiden är den här mini-LP:n inte helt nödvändig i en bowiesamling. Men 1981 när den här skivan var ny var den oumbärlig. Don´t Be Fooled by The Name är en samlingsplatta med tre av Bowies singlar från 1966.
Det var inte hans allra första låtar, men de första där han kallade sig för David Bowie. Låtar som 1981 var helt omöjliga att få tag på för den som inte hade fått tag på singelskivorna, vilket redan då var en utopi eftersom det inte hade sålts särskilt många av dem.

Att byta skepnad och namn var inget nytt för David Bowie när han i början av 70-talet kom ut som androgyna glamrockstjärnan Ziggy Stardust. Namnbyten hade han redan gjort flera gånger innan det.
Hans riktiga namn var egentligen David Jones men det var under namnet Davie Jones With The King Bees han som 16-åring spelade in sin första singel 1964, Liza Jane, en låt som inte nådde några hitlistor alls.

På sin andra singel, I Pity The Fool, kallade han sig The Mannish Boy, vilket inte heller gjorde att folk fick upp ögonen 1965. Tredje singeln senare samma år, You´ve Got A Habit Of Leaving, hette han David Jones And The Lower Third och gick samma öde till mötes. Det där var inledningen, ingen av de låtarna finns med på min skiva. De som finns med kommer nu...

...när vår hjälte för första gången dyker upp som David Bowie. Tillsammans med gruppen Lower Third spelar han då in Can´t Help Thinking About Me med And I Say To Myself på b-sidan. Do Anything You Say och Good Morning Girl släpps senare samma år men då är kompbandet utbytt mot ett gäng som kallar sig The Buzz.

Tredje och sista singeln på skivan blir I Dig Everything med I´m Not Losing Sleep på b-sidan. Här heter kompbandet fortfarande The Buzz men ryktet säger att Bowies dåvarande manager tyckte de var så usla att han bytte ut dem mot studiomusiker strax innan inspelningen av skivan.

Don´t Be Fooled By The Name var en kort tid ett ganska eftertraktat samlarobjekt bland de mest hängivna bowiefansen. Folk utanför den kretsen tyckte dock inte att skivan var särskilt intressant. Låtarna är egentligen ganska alldagliga poplåtar och har definitivt inget med Ziggy Stardust att göra.

För den som trots det vill ha full koll på David Bowies tidiga skivutgivning rekommenderar jag inte den här skivan utan föreslår i stället samlingsalbumet Early On från 1991. Där finns alla de tidiga låtarna före första LP:n 1967.

Det finns utöver detta en lång rad samlingsalbum med tidiga ”okända” bowielåtar, som till exempel The World Of, The Deram Years och så vidare. De skivorna tar dock enbart upp låtar från 1967 och fram till innan det stora genombrottet med Space Oddity 1969.

Nr: 935/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar