The Musical Box: J J Cale bakom Claptons framgångar

fredag 8 januari 2016

J J Cale bakom Claptons framgångar

J J CALE – TROUBADOUR – 1976

Hur skulle Eric Clapton klarat sig utan J J Cale? Nåja, förmodligen hade han klarat sig alldeles utmärkt, men det går inte att komma från att J J Cale låg bakom några av Claptons allra största framgångar.
Troubadour innehåller två av dem, mästerverket Cocaine som Clapton gjorde odödlig på albumet Slowhand. Travellin´ Light, som nog förbisågs lite på 70-talet, räddade utan tvekan Claptons Reptile-album från 2001.

Vad det gäller Troubadour litar jag på Clapton. Hittade han sina hits här borde det vara en riktigt bra platta. Det är det också. Jag går till och med så långt att jag påstår att detta är ett av J J Cales allra bästa album, vilket inte vill säga lite. Förutom de två claptonlåtarna skulle jag också vilja nämna Ride Me High och I´m A Gypsy Man som två höjdpunkter.

Troubadour är en ganska tuff platta för att vara J J Cale. Gitarrerna är skrapigare och tonläget är högre.

Det är blues, men ganska rockigt, till skillnad från föregångaren Okie som lutade mer åt country och efterföljaren 5 som är så laid-back det är möjligt.

Och för ovanlighetens skull är låtarna ganska långa. J J Cale gjorde sig tidigt känd för korta saker, sällan över tre minuter. Men på den här plattan är flertalet tre minuter eller längre och till och med en låt över fyra minuter (You Got Me On So Bad).

Och det under det år när punken slog igenom, och inte en enda låt fick vara längre än helst två minuter...

Men varför skulle J J Cale följa med strömmen. Det hade han ju aldrig gjort tidigare...

Nr: 1913/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar