The Musical Box: Major Toms äventyr i rymden

måndag 11 januari 2016

Major Toms äventyr i rymden

David Bowie avled den 10 januari 2016. Ett besked som kom överraskande för en hel värld. Som en hyllning till David Bowie och hans musik publicerar jag idag och de närmaste dagarna en rad artiklar om hans musik. 

DAVID BOWIE – SPACE ODDITY – 1969

David Bowie som hippieguru? Tja, varför inte, men inte särskilt lyckat. Skivan kom till under en period då han på sin höjd fick hoppa in som uppvärmare för T.Rex.
Men albumet har en låt som vänder precis allt upp och ner, magiska Space Oddity, som 1969 kunde varit soundtracken till den tv-sända första landningen på månen.

Det var Space Oddity och Major Toms äventyr i rymden som gjorde att skivan till slut gavs ut i USA, vilket i sin tur innebar startskottet för Bowies sedan magiska raketkarriär.

LP:n hade släppts tidigare i England, men då under namnet Man Of Words Man Of Music utan att få någon uppmärksamhet alls. Låten Space Oddity var det ingen som upptäckt, inte ens Bowie själv som inte alls trodde på den.
Man kan därför se den här LP:n som en plattform för låten Space Oddity och som Bowies första riktiga välkända LP, trots att den föregicks av en helt kommersiellt misslyckad debutskiva från 1967.

Eller så kan se den som ett första byte av skepnad för David Bowie, från popsångare till hippiepredikant. Något som i sig inte är särskilt intressant, LP:n är inte särskilt spännande eller tillräckligt intressant för att kunna jämföras med annan samtida hippiemusik. För sanna bowiefans har skivan så klart mycket att ge ändå.

Det mest intressanta är dock företeelsen att Bowie som en kamaeleont för första gången anpassade sig till förutsättningarna. Det som gjorde att han ett par år senare skulle komma ut som androgyna Ziggy Stardust.

Nr: 1677/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar