The Musical Box: I gränslandet mellan spacerock och psykedelia

söndag 10 januari 2016

I gränslandet mellan spacerock och psykedelia

AUTOMATIC MAN – AUTOMATIC MAN – 1976

Man skulle elakt kunna påstå att musiken här är lika uttryckslös som ansiktet på skivomslaget. Men det har redan Allmusic.com gjort, så det vore stöld. Dessutom är det inte sant.
Automatic Man är i stället en riktigt sjysst avantgarde-LP i gränslandet mellan spacerock, psykedelia, jazzfusion och rock. Mannen bakom bandet är trummisen Mike Shrieve, som blev legendarisk bara 19 år gammal med sitt trumsolo på Santanas Woodstockframträdande.

Det här är Shrieve några år senare, då han sedan länge lämnat Santana och letat sig ut mot new age och världsmusik.
Nu är dock Shrieves trumspel inte det mest framträdande på skivan. Han har med sig gitarristen Pat Thrall som i stället får stor del av utrymmet.

Lägg dessutom till svävande psykedeliska synthslingor som gör soundet på skivan drömskt, nästan spirituellt, dock inte så atmosfäriskt som man skulle kunna få för sig. Det är musikerna lite för skickliga för.

Mike Shrieve tröttnade tämligen fort på Automatic Man och lämnade redan efter den här (första) LP:n. Gruppen spelade in ytterligare ett album året efter som dock inte lämnade några avtryck alls.

Där kanske det uttryckslösa ansiktsuttrycket på omslagsbilden kom till sin rätt. Gruppen använde nämligen samma bild även på sin andra skiva.

Nr: 2011/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar