The Musical Box: Överlevarna The Saints

lördag 8 december 2012

Överlevarna The Saints

Oz Rock II – Del 1

Vad sägs om lite hederlig australisk punk?

SAINTS – LIVE IN THE MUD HUT - 1985

Live In The Mud Hut är knappast den bästa liveinspelning jag hört. Ljudet är bara hyfsat, publiken verkar bara vara på plats ibland. Och The Saints känns inte heller riktigt närvarande.
The Saints var – och är fortfarande när andan faller på – ett australiskt punkband som överlevt både misslyckade utlandssatsningar, oändliga byten av bandmedlemmar och oklara ambitioner. Men som en gammal dinosaurie har gruppen överlevt.

The Saints släppte sin första platta 1977 och gav ut en skiva så sent som 2006. Live In The Mud Hut kom till under en tid när bandet var inne på new wave och postpunk. De hade skalat av den där riktigt ilskna och stökiga fasaden, på gott och ont.
Det går alltid att diskutera om The Saints var bättre som punkare än som rockband. På den här plattan låter de dock som ett av många australiska band från den tiden, lite som Hoodoo Gurus, Lime Spiders eller The Angels, möjligtvis något stökigare.

Live In The Mud Hut är absolut inte någon av de bättre liveskivorna jag har i samlingen. Men eftersom det är min enda med detta legendariska band är den rätt kul ändå.

Nr: 1133/2222

4 kommentarer:

 1. Jag håller nog mer på popbandet än på punkbandet The Saints. Som popband levererade de makalöst bra plattor mellan åren 1981-86 för att sedan tappa både form och fart.

  SvaraRadera
 2. Misstänker att jag håller med dej. Jag har dock ingen större koll på Saints punkperiod.

  SvaraRadera
 3. Det kan ju också vara värt att påpeka att den är inspelad i Sverige - på Mudd Club i Göteborg.

  SvaraRadera
 4. Oj, vad kul. Det borde de skrivit på skivomslaget...

  SvaraRadera