The Musical Box: 1-2-3-4, Let´s Go

lördag 27 december 2014

1-2-3-4, Let´s Go

RAMONES – ROCKET TO RUSSIA – 1977

Ursinnigt tempo, ingen paus mellan låtarna. Tillbaka till det enkla, 50-talsrock och surfrock. Knivskarpa rakbladsriff och med samma envisa beslutsamhet som Status Quo drog Ramones upp tempot till något man på den tiden tyckte var ohyggligt.
Tredje LP:n från dessa amerikanska hjältar, Rocket To Russia, kan vara Ramones största stund. Med låtar som Sheena Is A Punkrocker, Rockaway Beach och sanslösa covers på Surfin´ Bird och Do You Wanna Dance var detta en LP som fick betydligt fler än bara de mest hängivna att fatta vad Ramones var och betydde.

Med en snorungsfräck attityd och ett fullständigt respektlöst uttryck fick deras låtar en hel ungdomsgeneration att börja hoppa och vråla.
Att Ramones var ett punkband uppfattade dock inte jag i allra första början. De första punkskivor som dykt upp i Jönköping hade varit Sex Pistols Anarchy In The UK, Stiff Little Fingers och andra brittiska punkband. De var så mycket våldsammare, ilsknare och råare, betydligt mer arga än bra musiker.

Ramones tyckte jag däremot var ett bra rockband som visste vad de höll på med. Ett band med rötterna i den amerikanska rocken, ända ner till Elvis Presley.

Sex Pistols hade inga rötter alls. Om det var MC5 och The Stooges som var föregångarna till punken eller om det var de politiska kravallerna i Brixton som satte igång alltihop låter jag nån som är mer kunnig i ämnet än jag reda ut.

Vad jag vet är däremot att Rocket To Russia fortfarande är en kanonplatta, åtminstone för oss som fick vara med och uppleva de där kaotiska åren i slutet av 70-talet.

Nr: 2044/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar