The Musical Box: Obskyrt Zappa-material från 60-talet

söndag 21 december 2014

Obskyrt Zappa-material från 60-talet

FRANK ZAPPA – HOW´S YOUR BIRD? - 1998
FRANK ZAPPA – CUCAMONGA – 1997

Det finns inspelningar från tiden innan Frank Zappa & The Mothers förändrade rockvärlden för alltid med Freak Out! I början av 60-talet jobbade Zappa i diverse olika små inspelningsstudios, som producent, musiker, låtskrivare eller bakgrundssångare. Resultatet blev ett antal nu mycket obskyra singlar med doo-wop, soul, surfrock och pop med diverse nu helt bortglömda grupper.
De där singlarna är så klart hett eftertraktade samlarobjekt. I slutet av 90-talet lyckades dock skivbolaget Del-Fi Records samla ihop en del av dem och ge ut låtarna på nytt på CD, som året efter också släpptes på vinyl av Get Back Records, en grön tio-tummare.

CD:n, Cucamonga, innehåller 14 låtar medan vinylskivan, How´s Your Bird, fick nöja sig med tio. Jag ska väl också säga att det finns fler inspelningar än så, av vilka en del släppts på andra samlingsskivor.
Den som inte har Zappas bild på ett litet husaltare i vardagsrummet kan så klart ifrågasätta nödvändigheten av detta tilltag. Vem kommer idag ihåg grupper som Mr Clean, The Rotations eller The Heartbreakers (Nej, inte dem, ett annat Heartbreakers!).

De där singlarna blev aldrig några hits och grupperna försvann nästan utan undantag in i den ogenomträngliga rockhistorieskogen för så länge sen att ingen ens minns när.

Men självklart funkar inte Zappas dyrkare så. Tänk dig att veta att de där låtarna finns, men att aldrig få höra dem, hemskt! Så om inte annat gjorde Del-Fi Records en insats för att rädda den mentala hälsan på de mest inrökta fansen.

Jag ger mig inte in i diskussionen om låtarna på de här albumen är bra eller inte. Men här kan man få höra Frank Zappa i bakgrundskören i Mr Cleans låt Mr Clean, man får ett och annat gitarriff och man kan ana hans kommande vägval i helgalna Dear Jeepster med Bob Guy.

Nr: 181/2222
Nr: 202/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar