The Musical Box: Elephant´s Memory – ett fynd

söndag 28 december 2014

Elephant´s Memory – ett fynd

ELEPHANT´S MEMORY – ELEPHANT´S MEMORY – 1969

Den här LP:n fick stå osprättad och ospelad i flera år. Nu har jag andaktsfullt öppnat den, 45 år efter att den förseglades i fabriken.
Ångrar jag mig?
Inte ett ögonblick. Elephant´s Memory är ett lysande psykedeliskt popband. Den här skivan fantastisk. Det enda jag ångrar är att jag borde sprättat upp och lyssnat på den för länge sen.
Elephant´s Memory spelar psykedelisk pop med allt vad det innebär. Men de är inte bara introverta sökare på väg mot ljuset och sanningen. De har något mer som jag knappt vågar ge mig på att förklara.

Här finns mycket av det Jefferson Airplane introducerade under The Summer of love. Men här finns också en glädje och energi som Airplane inte alltid lyckades skapa. Här finns också en klar tendens till Four Tops och andra av 60-talets soulgrupper.

Men givetvis låter Elephant´s Memory inte bli att dessutom lägga till både soniska ljudeffekter och en irriterande fuzzgitarr. För säkerhets skull lägger jag också till inspiration från Frank Zappa och hans Freak Out-album.
Resultatet blir minst sagt charmigt och faktiskt också väldigt bra, vilket man inte kan säga om alla de band som höll till i den här genren i slutet av 60-talet.

Lägg sedan till att Elephant´s Memory dessutom hade en både bisarr och mycket udda scenshow (se omslagsbilden), vilket gjorde att de blev i det närmaste kultförklarade redan i slutet av 60-talet.
Det är förmodligen ingen tillfällighet att John Lennon fick upp ögonen för Elephant´s Memory och såg till att gruppen fick vara med på scenen på några av hans och Yoko Onos liveplattor i början av 70-talet. De båda producerade dessutom gruppens tredje LP (dock inte den här).

Den här LP:n hittade jag alltså i en av Jönköpings second hand-butiker för flera år sedan.

Numera kan man inte göra sådana fynd, folk har ju fått upp ögonen för den gamla hederliga vinylen igen...på gott och ont för en gammal samlare.

Då kände jag att jag inte kunde öppna den av någon slags respekt för dess ålder. Men nu var det alltså dags, och det ångrar jag inte.

Jag vill nog påstå att den här skivan är ett av de bättre och roligare fynd jag gjort.

Nr: 1600/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar