The Musical Box: Nödvändigt och onödigt med Magnell

söndag 7 december 2014

Nödvändigt och onödigt med Magnell

OLA MAGNELL – 74-87 – 1987

Det här är ett samlingsalbum som både är nödvändigt och onödigt. Nödvändigt för att här finns massor av bra låtar från Ola Magnells tidiga LP-skivor, Nya perspektiv och Höstkänning.
Men samtidigt visar det inte alls på Ola Magnells stora låtskatt. Här finns nästan inga låtar alls från Straggel och strul samt Europaväg 66, som jag tycker var hans bästa album från det sena 70-talet och början av 80-talet. Däremot har det klämts in hela fyra låtar från 1986 års Gaia, som i jämförelse med tidigare album är synnerligen blekt.
Sånt kan naturligtvis reta upp en gammal samlare av Ola Magnell-plattor. Ett samlingsalbum ska ju innehålla de bästa låtarna, eller hur? Men jag antar att det hänger på utgivingsåret. Samlingsplattan släpptes 1987 och då ville man så klart lägga lite extra krut på Magnells senaste saker.
Att det saknas låtar från Straggel och strul är ett mysterium för mig. Som jag ser det är det Magnells bästa platta och jag kan för mig själv räkna upp minst fyra eller fem låtar jag saknar här.

Vad som är ännu mer märkligt är att den skivan aldrig heller släppts på CD, vilket betyder att en hel generation musiklyssnare därmed gått miste om något stort. Men vi som har LP:n, vi vet...
En bra sak är däremot att Påtalåten finns med. Det är en låt från Ola Magnells allra första album, men som då, av kontraktsskäl, inte spelades in med den sjungna texten, utan bara trallades...Har nån hört nåt så fånigt? Det sabbade hela den skivan...

Men på den här samlingsplattan finns den med, en liveversion från Pugh Rogefeldts Ett steg till-turné, där Ola Magnell var med som side-kick. Nån ”riktig” studioinspelning av Påtalåten har jag dock aldrig hört. Gavs den ut som singel, eller hur var det?

Nr: 63/CD

1 kommentar:

  1. "Påtalåten" gavs ut på singel, det är riktigt. Dock inte på Metronome utan på Telefunken. Vilket väl också är anledningen till den märkliga versionen på "Påtalåtar"; rättigheter, alltså. Vet inte hur svåråtkomlig singeln är men för en tio år sen eller så var den inte omöjlig att komma över. Baksidan heter för övrigt "Försommarland" och bör också vara unik för singeln.

    Håller med beträffade "Straggel och strul". "Hos kuratorn" är en höjdpunkt i Magnells produktion. Man kan kanske förstå att en så lång låt inte får plats på en samlingsskiva, men det finns ju kortare låtar på Straggel också...

    SvaraRadera