The Musical Box: Slade behövde en LP – snabbt

lördag 6 december 2014

Slade behövde en LP – snabbt

SLADE – COZ I LUV YOU – 1972

Det här är ett samlingsalbum, men skivan förtjänar ändå att omnämnas i Slades diskografi. En del av låtarna här finns vad jag vet inte på något annat album. Dessutom blev den här LP:n för rätt så många den första LP med Slade de köpte.
LP:n Coz I Luv You var ett snabbjobb. Den kom till efter att Slade fått sin första listetta i England med låten Coz I Luv You 1971. Skivbolaget insåg att de behövde en LP och att de två skivorna Slade gjort innan inte dög.

Beginnings var ren 60-talspop och Play It Loud från 1970 hade trots namnet inte hörts särskilt mycket av. I stort sett ingen visste vilka Slade var förutom låten Coz I Luv You och möjligtvis för Get Down And Get With It, som varit upp på topplistorna några månader tidigare.

Det gick så fort att få ihop den här skivan att de inte ens brydde sig om att kolla stavningen på bandmedlemmarna.

Det var på grund av den här skivan Jimmy Lea under flera år fick heta Jimmy Lee när folk snackade om honom.

Låtarna imponerar inte heller. Man tog helt enkelt hälften från då två år gamla Play It Loud och slängde med de singlar bandet hunnit med att göra, både a- och b-sidor.

Till skivans försvar ska dock sägas att en del av de där låtarna hittar man inte på någon annan LP än den här. Det kan vara en anledning att ha skivan.

Den andra anledningen är att det är på den här LP:n hitlåtarna Coz I Luv You och Get Down And Get With dyker upp för första gången. Har man dessutom lyckats få tag i den holländska pressningen av detta album får man dessutom låten Know Who You Are, en singel från 1970.
Att börja sin karriär (i princip) med ett halvtaskigt samlingsalbum är kanske inte att rekommendera. Men Coz I Luv You innebar egentligen inget negativt för Slade. Tvärtom blev de allas hjältar och fick efter den här LP:n flera listettor i rad.

Om det är ett samlingsalbum med tidiga Slade-låtar du är ute efter rekommenderar jag i stället Sladest från 1973. Det är en riktigt bra skiva det.

Nr: 1038/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar