The Musical Box: Knepig intellektuell indiepop

torsdag 25 december 2014

Knepig intellektuell indiepop

Dags att provspela julklapparna...

EELS – BEAUTIFUL FREAK – 1996

Knepigt, riktigt experimentellt och mycket udda. Men roligt och mycket underhållande. Eels första platta är en liten indiepop-pärla och ett förbaskat bra debutalbum...
Nåja, debutalbum är det kanske inte. Mark Oliver Everett hade innan den här skivan släppt två plattor under namnet E. Eels kom till först när han skaffade en två-manna kompgrupp i mitten av 90-talet. Men det spelar mindre roll. Beautiful Freak är ett av mina favoritalbum just nu, som för inte så länge sedan släpptes på vinyl.
Novocaine For The Soul blev en mindre hit, Susan´s House, Rags To Rags, Beautiful Freak och flera till är lysande små knepiga poplåtar med oväntade men charmiga vändningar. Uppbyggda nästan som barnramsor, där synthar, distade gitarrer och ett leksakspiano skapar en mycket märklig stämning tillsammans. För 90-talet nyskapande och intellektuell pop är det absolut.
Trots att Eels och den här plattan fick ganska kraftig spark i rätt riktning av filmen om Shrek, låten My Beloved Monster, har E aldrig blivit nån superhjälte. Snarare är Eels ett ganska anonymt band, men med en liten och hängiven skara av fans. Jag tror jag måste räkna mig till dem.

Nr: 2042/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar