The Musical Box: Jethro Tull – ett fantastiskt liveband

tisdag 16 december 2014

Jethro Tull – ett fantastiskt liveband

JETHRO TULL – NOTHING IS EASY – 1970 (2012)

En konsert från Isle Of Wight 1970. Tänk om man hade fått vara med. Att Jethro Tull verkligen var ett fantastiskt liveband var inget påhitt alltså. Det här är lysande konsert. Dock aldrig utgiven på skiva när Tull var som störst. Inspelningen släpptes på CD 2004 och 2012 på vinyl.
Lite märkligt egentligen. Redan innan Jethro Tull gav ut sin allra första LP, This Was, gick ryktena om Ian Anderson och hans kollegors magiska livespelningar.

Trots det kom första riktiga liveplattan så sent som 1978, Bursting Out, som jag räknar som ett de allra bästa liveplattor jag har i samlingen. Nothing Is Easy är inte långt från. Ian Anderson, och inte minst Martin Barre på gitarr, gör Nothing Is Easy till en upplevelse.
Och då ska man komma ihåg att 1970 hade Jethro Tull inte släppt särskilt många studioplattor. Samma år hade de gett ut Benefit och hade sen tidigare bara This Was och Stand Up att luta sig emot. Men trots det tämligen begränsade låtmaterialet bjuder Ian Anderson på en magisk föreställning.

Höjdpunkterna är flera; Dharma For One, My Sunday Feeling, Bouree och givetvis Nothing Is Easy från Benefit, som i den här versionen får en helt annan dimension än på studioalbumet. Trots det tidiga årtalet är låtmaterialet varierat, vilket gör inspelningen än mer värd att lyssna på.

1970 var en brytningstid för Jethro Tull. Då höll bandet på att lämna bluesrock och hård rock för att bana ny väg för progressiv rock och folkrock. Det märks tydligt på Isle Of Wight.

Nr: 1172/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar