The Musical Box: The Storm - spansk heavy-prog

fredag 19 december 2014

The Storm - spansk heavy-prog

THE STORM – THE STORM – 1974

Spanien är knappast välkänt för att ha fått fram några riktigt bra hårdrockband. Men The Storm från Sevilla är kanske undantaget. Bandet fick i mitten av 70-talet göra ett antal spelningar som förband till Queen på en av deras europaturnéer.
Det sägs att Roger Taylor under en av Queen-konserterna vägrade spela trumsolo efter att han fått höra Storms trummis Diego Ruiz strax innan riva av ett våldsamt solo.

Ryktet om The Storms storhet är inte alls fel. Deras första platta, The Storm, är en överraskande stark sak. Trummisen Diego Ruiz är helt klart en av orsakerna till detta, men bandet hade mer kvaliteter än så.

Gitarristen Angel Ruiz, som presenterar sig som både driven och fräck, och bandets keyboardist, Luis Genil, ger gruppens debutskiva ett mycket spännande skimmer. Spansk heavy-prog med en dragning åt det vulgära, i samma anda som tidiga Deep Purple och inte minst Atomic Rooster.

Visst låter det intressant? Om bandet fått fortsätta ett tag till som förband till Queen kunde de kanske blivit riktigt stora själva, men så blev det inte.

Det berättas att gruppens manager efter de första framgångarna fick storhetsvansinne och begärde mer pengar...vilket Queen sa nej till...
Därmed fick The Storm åka hem till Sevilla...
När gruppens andra och sista album sen inte nådde alls samma kvaliteter som debutskivan var sagan över.

The Storms första album är däremot en LP att leta efter för den som gillar lite annorlunda heavy-prog. Tyvärr kan skivan vara svår att få tag på idag, den släpptes bara i Spanien, Italien och i mindre upplaga i Tyskland. En återutgivning på CD har gjorts, men även den i ett mindre antal exemplar.

Nr: 252/2222

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Enormt roligt att du presenterar ännu ett band man totalt har missat. Spanien det hade jag aldrig gissat, kanske hade dragit till med Canada.
  Nu var de svåra att hitta på nätet också men en låt fanns "Woman Mine", så det är allt jag hört.
  Kunde inte hitta något om hur många ex som släpptes på vinyl men dubbel CD:n gavs ut i 1000 numrerade ex.
  Så det blir till att kika runt på nätet idag.
  Tack Olle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hittar den! Den är bättre än man tror.

   Radera