The Musical Box: ”Med ironiskt flin i mungipan”

söndag 7 december 2014

”Med ironiskt flin i mungipan”

JIM CROCE – PHOTOGRAPHS & MEMORIES – 1974

Samma dag Jim Croces singel A Got A Name släpptes i skivaffärerna 1973 omkom han i en flygplanskrasch. Där slutade livet för en singer/songwriter som hade kunnat bli en av de riktigt stora. Hans musik lever kvar genom de få album och låtar han hann med att spela in. Men det hade kunnat bli så mycket mer.
Själv kommer jag särskilt ihåg Bad, Bad Leroy Brown, hans hitlåt från 1973. En ironisk liten betraktelse med en fräck och ganska rolig underton.

Trots att det egentligen inte var den sortens musik man lyssnade på under den tiden - tidigt 70-tal var det hårdrock som gällde för min del - var det en sån där låt som ändå alltid funkade.
Det var Jim Croces andra hitlåt det året, innan hade också Time In A Bottle varit uppe på amerikanska billboardlistan. Han hade då svarat för en av de mest framgångsrika karriärer en musiker skulle kunna tänka sig.

Så sent som 1972, året innan han dog, kom genombrottet och två hitlåtar; You Don´t Mess Around With Jim och Operator.

Jim Croce spelade in sitt första album redan 1966 och hann med att göra fem album sammanlagt. Jag har ingen av de där skivorna i min samling.

Att få tag i någon av Jim Croces plattor är svårt. Det är till och med svårt att hitta samlingsplattor som den här.

Jim Croce dog alldeles för tidigt, men legenden lever...med ett ironiskt flin i mungipan och en aldrig sinande ström av träffsäkra kommentarer.

Nr: 1880/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar