The Musical Box: Australiens första popband

lördag 6 december 2014

Australiens första popband

EASYBEATS – THE BEST OF - 1995

Det går inte att ta upp popmusik från Australien utan att börja med Easybeats, kontinentens första och internationellt största 60-talsband. Det går egentligen inte heller att ta upp gruppens största hit, Friday On My Mind, utan att nämna David Bowie...
Så det måste jag väl börja med...
Friday On My Mind blev 1966 den första påminnelsen om att det faktiskt lirades popmusik på södra halvklotet också. Den låten blev en jätte-jätte-jätte-enorm superhit det året, inte bara i Australien utan i hela världen. Och om nån till äventyrs hade glömt bort den i början av 70-talet, påminde David Bowie om låtens storhet när han gjorde en cover av den på sitt berömda album PinUps.

Om Easybeats gjorde den bäst eller om Bowies inspelning var fräckare antar jag att det fortfarande finns folk som diskuterar. Men för enkelhetens skull spelar jag nu Easybeats original i bakgrunden medan jag skriver denna text.

Easybeats är ett skönt gäng att lyssna på. Det är tvättäkta 60-talspop med en något opolerad och skrovlig yta.

Det låter inte lika snyggt som Beatles eller Hollies skivor från samma tid, men har mycket merseybeat över sig ändå.

Kanske som Swinging Blue Jeans eller Freddie & The Dreamers men tuffare? CD:n innehåller 20 låtar och varenda en av dem är lysande kul att lyssna på.

Det finns dessutom en hel del humor i Easybeats låtar och de lägger in små egna gimmicks på nästan varenda spår.

Givetvis är det svårt att bara välja ut ett par låtar, förutom Friday On My Mind. Men om jag nödvändigtvis måste så tar jag All Gone Boy, Do You Have A Soul Hello How Are You, Pretty Girl...

Jag måste nog lägga till att Easybeats, till skillnad från flertalet andra 60-talsband, skrev nästan alla sina låtar själva.

Det var ju här låtskrivarduon Harry Vanda och George Young (äldre bror till Angus och Malcolm i AC/DC) började sin karriär. De båda fick förresten en nystart i slutet av 70-talet med studiogruppen Flash And The Pan.

Sen måste jag också lägga till att ingen av medlemmarna i Easybeats egentligen var från Australien. De var engelsmän, skottar och holländare. Alla hade i unga år emigrerat till södra halvklotet tillsammans med sina föräldrar.

Nr: 92/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar