The Musical Box: Ett stråk av smärta och melankoli

söndag 7 december 2014

Ett stråk av smärta och melankoli

JOHN LENNON – SHAVED FISH – 1975

Shaved Fish var fram till slutet av 70-talet den enda LP med John Lennon jag hade i samlingen. Ett beslut som byggde ganska mycket på dåliga kunskaper och den förutfattade meningen att det på något sätt var John Lennons och Yoko Onos fel att inte Beatles fanns kvar och att jag därför inte skulle ha hans/deras skivor...
Att det inte var så det funkade kom jag på i slutet av 70-talet. Då gick det till överdrift åt andra hållet i stället. Jag skaffade varenda skiva som gick att komma över och lärde mig nog nästan varenda låt utantill.

I alla hans låtar finns en melankoli och ett stråk av smärta som är svår att värja sig mot. Bara något år senare, den åttonde december 1980, blev han mördad.
För den som bara är lite intresserad av John Lennons musik duger så klart Shaved Fish alldeles utmärkt, även om det efter den, och särskilt efter hans död, dök upp massor med andra samlingsalbum.

En samlings-LP kan aldrig ersätta de ”riktiga” skivorna. De duger bara om man är ute efter den eller den artistens största låtar och nöjer sig med det.

Vad man missar är helheten och de tankar som fanns bakom låtarna och skivorna.

En Greatest Hits-LP är bara lösryckta fragment av något betydligt större, som inte säger så mycket till den som verkligen vill försöka förstå vad en artist och musiker som John Lennon menade.

Men visst. Nöjer man sig med att bara glänta på dörren till John Lennons musikvärld är detta en helt okej platta att lyssna på.

Här hittar man de där välkända låtarna; Give Peace A Chance, Instant Karma, Mother, Mind Games och Imagine. Låtar som gjorde John Lennons musik odödlig.

Nr: 204/2222

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Ja, så minns jag det också, det var John som allmänt fick bära hundhuvudet för Beatles upplösning.
  Precis som du säger, nöjer man sig med att bara glänta på dörren, är detta en låtskatt av rang.
  HAPPY XMAS, lika viktig som glögg till jul.
  MOTHER, så ärlig att det känns i hela kroppen.
  John en dubbelnatur som bar på många hemligheter. Tror att hans besatthet av Yoko bestod i att han vågade blotta sig totalt inför henne.
  COLD TURKEY, bara den som själv suttit fast kan ärligt skildra helvetet av beroendet och vägen ut ur detsamma.
  WHATEVER GETS YOU THRU THE NIGHT, gillar inte texten. John har ju en stor inofficiell skivkatalog, där finns tidiga versioner av denna låt. John och Ono gör sig verkligen lustiga på Pauls bekostnad på ett ytterst osmakligt sätt.
  Smärta och melankoli, där fångade du John på pricken. Men var det bara ett stråk?
  j

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du så klart rätt i. Det var mer än så.
   Tack för ditt inlägg, jag gillar det du skriver, det stämmer så bra.

   Radera