The Musical Box: Inget trams av Jane

torsdag 11 december 2014

Inget trams av Jane

JANE – TOGETHER – 1972

När jag köpte en nypress av Janes album Together fick jag med en liten biljett där man med hjälp av en kod kunde ladda ner musiken i mp3-format (eller nåt sånt). Den hade jag så klart ingen användning för utan skickade vidare till en gammal kompis. Två dar senare ringde han.
- Döö, va va det jag feck? Hette det krautrock? Fan vad man blir mosig i huvvet å sånt*.
Det var kanske lite obetänksamt av mig att ge bort just den skivan till nån som inte är van. Janes första LP är knappast omtalad för att vara särskilt lättillgänglig eller lättlyssnad. Det är nog precis tvärtom, när jag tänker efter...
För ingen kan påstå att det är vackert. Musiken är mäktig och bombastisk, Jane letar inte efter det sublima eller vackra. Sånt trams intresserar dem inte. De är ute efter det primitiva, det råa och det allra mest förbjudna.

De står med blicken vänd mot sina egna fötter och och ger blixtrande gitarrsolon och en tung, malande, överjordisk orgel hela utrymmet. Det är mycket effektfullt, men troligtvis väldigt jobbigt för den som inte har vanan inne.
Musiken är våldsam och hypnotisk med betoning på hård rock, där säkert storheter som allt från Pink Floyd och King Crimson till Black Sabbath och Uriah Heep influerat detta tyska band.

Men att påstå att Jane kopierat förlagorna stämmer inte, deras musik är mycket karaktäristisk, och mycket tysk. Att det är krautrock råder ingen tvekan om, även om balansgången till hårdrock är hårfin.

Together är första skivan från Jane, som när den släpptes 1972 fick mycket beröm i den tyska musikpressen.

Albumet skiljer sig en del från de album gruppen skulle släppa senare, där de allt mer gick mot symfonisk progressiv rock.

Den här LP:n är tyngre och råare, mer acidrock, än mycket av det som skulle komma senare. Dock finns på den här LP:n några av Janes allra främsta låtar, inte minst tolv minuter långa Spain, ett litet mästerverk som nog vem som helst kan bli mosig i huvudet av...

Nr: 170/2222

* Detta läses med fördel på jönköpingsdialekt.

1 kommentar:

 1. Hej!
  Många håller detta som deras bästa LP.
  I alla fall drivet spel på Hammond och Gibson.
  Lite tidigt HM över trummorna och basen.....inte alls svårt men jäkligt bra album. Klarar man av att gilla tidig hårdrock så låter detta helt ok.
  Gott att Brain tydligen fortfarande ger ut gatefold album.
  Som du ser står det 1002 på skivetiketten, vilket indikerar att detta var Brains andra skivsläpp.
  Lite tysk brytning på B.Pulsts sång, precis som det skall vara. Faktiskt riktigt bra.
  j


  SvaraRadera