The Musical Box: ”Var har du hittat den plattan"

måndag 29 december 2014

”Var har du hittat den plattan"

STEAMHAMMER – STEAMHAMMER – 1969

Göran, som hade Musikgränden inne i Jönköping på 80-talet kunde det här med rockmusik. Jag hade efter många om och men lyckats få Ole på Skivor & Band att beställa hem Steamhammers första platta.
Vanligtvis var skivpåsarna från Skivor & Band grönröda, men under en kort tid var påsarna genomskinliga. Med en sådan gick jag nöjd förbi Görans Musikgränden...och hörde strax ett vrål bakom mej.

På gatan stod Göran illröd i ansiktet och bara tjöt. ”Var har du hittat den plattan...”.
För att göra en lång historia kort slutade det med att jag köpte ett par plattor av Göran också. Han kunde det här med att sälja skivor också...

Det är ganska många år sedan nu. Orsaken till att jag beställde hem Steamhammers LP berodde inte på att jag på den tiden hade koll på obskyra progressiva rockband, utan enbart på Status Quo.

Francis Rossi och hans polare gjorde nämligen en cover på låten Junior´s Wailing på sin liveplatta från 1977, Quo Live. Och jag blev nyfiken helt enkelt...

Jag blev inte besviken. Steamhammers första LP är en blixtrande bluesrockskiva, säkert inspirerad av storheter som Cream, Ten Years After och Peter Green´s Fleetwood Mac. Och långhåriga var de också.

Att låtarna sen inte är direkt revolutionerande var inget jag tänkte på då. När det gäller hård ruffig bluesrock handlar det ju mer om attityd och inställning. Bara det gör att jag nog vill påstå att den här LP:n är en av de bättre i genren från det sena 60-talet.
Inledningen med instrumentala och stämningshöjande Water och därefter Junior´s Wailing är en otäckt bra start på plattan. Steamhammer ökar sen trycket för varje låt.

Så jag kan inte göra annat än att rekommendera den, även om den förmodligen är ganska svår att hitta nu för tiden. Det var den redan när jag beställde skivan. Det ex jag har är en tysk utgåva från 1970.

Nr: 1024/2222

1 kommentar:

  1. Hej!
    CBS hade ett läckert skivomslag tyvärr finns det väl bara till förstautgåvan. Bellaphon skivnummer 220-07-010 släpptes nog inte 1970 utan något år senare? Här betyder inte P 1970 att vinylen graverades 1970, utan att man gav ut sin förstapressning detta år. Se exempelvis de re-print man släppte 1975.

    SvaraRadera