The Musical Box: Gamla släktingar går igen

söndag 21 december 2014

Gamla släktingar går igen

FRANK ZAPPA – FRANCESCO ZAPPA – 1984

Den här skivan innehåller kompositioner av den tämligen okände 1700-talskompositören Francesco Zappa (1717-1803), framförda av The Barking Pumpkin Digital Gratification Consort under ledning av Frank Zappa.
Fan tro det...speciellt inte eftersom den där elaka hunden som emellanåt dök upp på zappa-skivorna från 80-talet är med på framsidan. Då litar jag inte på någonting längre.

Men Francesco Zappa är inte någon påhittad figur av Frank Zappa sägs det, han lär ha funnits på riktigt. Verken på skivan ska ha komponerats på 1760-talet.

Frank hävdar att han hittat noterna i gömmorna i Berkeley Universitys omfångsrika bibliotek. Detta är första gången Francesco Zappas verk framförs på 200 år.

Francesco är avbildad på baksidan. Men om ”den gamle” på något sätt är sält med Frank framgår inte.

Dessa 17 kompositioner med kammarmusik framförs av Frank Zappa på instrumentet Synclavier, som jag förmodar är någon slags hemmabyggd synthhistoria.

Men musiken är komponerad i slutet av 1700-talet, barockmusik med cembalo och massor av stråkar. Det är inte alls tråkigt, till och med lite spännande. Ibland avkopplande. Men ganska udda för att vara min samling.

Nr: 1645/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar