The Musical Box: Den första glamrockskivan

måndag 30 mars 2015

Den första glamrockskivan

SLADE – PLAY IT LOUD – 1970

Av någon anledning anses den här plattan ha varit banbrytande. Det finns en hel del som påstår att detta är den första riktiga glamrockskivan. Det finns till och med en och annan som hävdar att den är en föregångare till punken, ungefär så där fem-sex år för tidigt.
Det där med punk kan man väl avfärda rätt omgående. Möjligtvis hänger det på omslaget där Slade försökte sig på någon slags skinheads-image. Den där skinheadsprylen funkade för övrigt inte alls och skivan gick inte så där jättebra.

Men den gavs ut året efter också, bland annat i den tyska lågbudgetserien Karrussell Gold-serie, nu med ett glittrigare omslag och en ny image. Det gick lite bättre, om än inte särskilt bra. Finns för övrigt i samlingen den också. Det är ju dumt att chansa...
Det var nog då det här med glamrock kom in i bilden, trots att Slade kom från en förort till Wolverhampton och inte från Londons West End.

Sen är det väl också så att musiken på Play It Loud nog innehåller en del av det som senare kom att karaktärisera glamrocken.

Mycket 60-talspop och snodda riff och melodier från hårdrocken. Och så det här med glittret då...

Det gör dock inte Play It Loud till en bättre skiva i mina ögon. I nästan varenda melodi på skivan går det att hitta spår från något annat.

Men ett par rätt kul låtar finns det ändå. One Way Hotel är visserligen en ganska enkel låt, men den är charmig. The Shape of Things to Come är en rätt bra rocker och balladen Dapple Rose en av de bättre Slade-låtarna från den här tiden.
Play It Loud var förresten den första skiva där gruppen spelade under namnet Slade. Tidigare hade de kallat sig Ambrose Slade.

Nr: 1002/2222 (Polydor)
Nr: 1634/2222 (Karussell)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar