The Musical Box: Tommy Tutones telefonhit

lördag 7 mars 2015

Tommy Tutones telefonhit

TOMMY TUTONE – 2 – 1982

Amerikanska powerpopbandet Tommy Tutone skulle kunnat gått till historien som ännu ett av alla dessa talangfulla men fullständigt bortglömda popband från det sena 70-talet.

Om det inte vore för en enda sak, gruppens enda stora hit, 867-9309/Jenny, som 1982 tog sig hela vägen upp till fjärde plats på amerikanska Billboardlistan.
En enda hitlåt brukar allmänt inte räcka för att gå till historien, One-hit-wonders finns det många. Skillnaden med Tommy Tutones lilla popdänga var att låttiteln var ett telefonnummer...som råkade gå till dottern till Buffalos polischef.

Det sägs att det fortfarande finns folk som ringer det telefonnumret för att skämta...vilket nuvarande innehavaren inte gillar alls. De har tydligen till och med hotat att stämma Tommy Tutone...
För att inga ytterligare missförstånd ska uppstå. Tommy Tutone är namnet på bandet, sångaren heter Tommy Heath. Gruppens namn lär vara en utveckling av det ursprungliga namnet Tommy & The Tu-Tones. Så nu vet vi det.

Tommy Tutone opererade i den inte på något sätt underbefolkade genren powerpop, alltså new wave om du frågar någon på den här sidan Atlanten.

Ett ganska typiskt band, med ett ganska typiskt skramligt rocksound. Jämför dem gärna med band som The Knack, Cheap Trick, Fotomaker och liknande.

Vilka i sin tur nog kan sägas varit arvtagare till Kinks, Zombies och andra storheter.

Gruppens andra skiva, 2, anses vara deras bästa. Detta mycket tack vare det där telefonnumret. Om du frågar mig skulle jag dock nog påstå att jag gillar deras första LP lite bättre. Men det är säkert bara en smaksak.

Nr: 1466/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar