The Musical Box: Förklädd hårdrock

lördag 14 mars 2015

Förklädd hårdrock

Temahelg - Skivor jag aldrig borde köpt

Läs detta först: Om du tror att du skulle känna dig förolämpad eller på annat sätt ta illa vid dig av kritik mot Rush – läs inte denna text.

RUSH – 2112 – 1976

Rush blev 1976 stora på allvar med albumet 2112. Hur det nu gick till. För jag klarar inte mer än ett par minuter av det här. Det är så hopplöst långtråkigt att behöva lyssna till gitarriff som upptäcktes redan i början 70-talet.
2112 är något slags episkt album, sf-orienterat och fantasyinspirerat. Vilket också är en idé som undersöktes och förkastades åratal tidigare av andra rockmusiker. Trots flera försök hittar inte jag en enda höjdpunkt på den här skivan.

Sen finns det ju då ganska många som vill kalla det här progressivt. Det får de gärna göra för min del. Men bara för att låtarna är långa och man emellanåt slänger in några akustiska ballader behöver det inte vara det. Jag tycker det är vanlig hårdrock förklädd till progg.

Nr: borttagen ur samlingen, såld.

4 kommentarer:

 1. Jag har inte hört den här skivan men av beskrivning av innehållet med hårdrock med akustiska inslag så låter det som att det kanske kan påminna om Hard attack med Dust. Har du hört den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, har inte hört Dust. Men har hört mycket om dem. Ska absolut kollas upp!

   Radera
 2. Med all respekt, den här gången är du fel ute! 2112 är ju en av Rush schysstare plattor, inte minst den episka titellåten. Killarna stod under pressen "do or die" när dom skapade plattan, men deras inte helt självklara chansning 2112 slog väl ut, som tur var. Sedan är jag en av dom som alltid haft lite svårt för Geddy Lees röst, men det är en annan sak. Vad tycker du rent generellt om Rush?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rush står egentligen ganska högt på min lista. Men då är det de första skivorna; debutplattan, Caress of steel och Fly by night. Det är kanske därför jag har lite svårt för när de gav sig ut på progrockmark...

   Radera