The Musical Box: Englands svar på Allman Brothers

tisdag 25 september 2012

Englands svar på Allman Brothers

VINEGAR JOE – ROCK´N ROLL GYPSIES - 1972

Vinegar Joe har sagts vara Englands svar på Allman Brothers. Man skulle också kunna hävda att gruppen var en språngbräda för Robert Palmer och Elkie Brooks karriärer.

Med viss rätt skulle man också kunna påstå att Vinegar Joe aldrig blev något annat än en parentes i rockhistorien...
För min del lutar jag mest åt den sistnämnda teorin. Vinegar Joe känns knappast som ett särskilt spännande band. Det är ganska ordinär brittisk rock med en liten, liten touch av amerikansk sydstatsrock. Men glöm det där med Allman Brothers...

Albumet Rock´n Roll Gypsies från 1972, som var gruppens andra platta på kort tid, är inte dåligt på något sätt. Det är bara det att skivan är lite uddlös. Jag hittar inga såna där låtar som fastnar på allvar.
Visserligen presenterar bandet en rad rätt tuffa rockers, det är rätt bra tryck i inledningen med So Long och Charlie´s Horse. Elkie Brooks sång i balladen Rock & Roll Gypsies är inte heller dum.
Men nej, det tänder aldrig till. Inte ens i gamla Jerry Lee Lewis låten Whole Lotta Shakin´ Goin On.

Möjligtvis får Vinegar Joe till det i Hendrix-covern Angel, där Elkie Brooks gör en lysande sånginsats, men på något sätt blir det ändå lite för svalt.

Men som sagt. Robert Palmer gjorde efter Vinegar Joe en framgångsrik solokarriär som blue-eyed-soul-sångare och Elkie Brooks skapade sig ett namn som singer/songwriter.

Så Vinegar Joe har nog sin plats i historien ändå, även om det är i form av en parentes...

Nr: 1412/2222

2 kommentarer:

  1. Vad blev det av Elkie Brooks egentligen? Jag får erkänna att jag aldrig lyssnat på henne. Men hon är ett av de namn jag minns från barndomen, när jag som 10 - 11-åring började utveckla något slags medvetet musikintresse. Jag har fått för mig att hon var ganska stor under några år på 70-talet, men numera är det fullständigt tyst om henne.

    SvaraRadera
  2. Jag är rädd för att jag får ställa samma fråga. Även om jag sett en och annan av hennes skivor fladdra förbi genom åren...

    SvaraRadera