The Musical Box: Ett övergångsalbum för Earth & Fire

fredag 14 september 2012

Ett övergångsalbum för Earth & Fire

EARTH & FIRE – GATE TO INFINITY - 1977

För de som kan sin pophistoria låter det nog inte konstigt om jag kallar Earth & Fires album Gate To Infinity för deras övergångsalbum från progrock till europop.

För den icke-invigde låter nog detta ganska märkligt. Kan ett gammalt hederligt progrockband med rötterna i 60-talets frodiga mylla verkligen börja lira vanlig discopop?
Först ska man väl säga att slutet på 70-talet var en underlig tid. Punk och new wave hade tagit över. Och ABBA. Progressiva rockband betraktades allmänt som gamla elefanter som lika gärna kunde lägga sig och dö vid sina vattenhål.

Band som Earth & Fire, ihop med kolosser som Moody Blues, Procol Harum och Barclay James Harvest såg man nästan föraktfullt på.
Nej,ut med det gamla. Och in med ABBA, Elvis Costello och Sex Pistols...på gott och ont.

Med den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att Earth & Fire ville följa med i den nya tiden. Det tråkiga är att de valde fel väg (som jag ser det, alltså...).

Men ändå vill jag inte påstå att Gate To Infinity är någon slags sell-out. Här finns knappast några låtar som radiostationerna skulle kunna ha spelat.

Det handlar trots allt om långa vindlande meoldislingor, delvis episka texter och bombastiska arrangemang.

Men i bakgrunden, på något odefinierat sätt, finns känslan av att Earth & Fire letat inspiration hos ABBA, kanske från melodifestivalsbidrag och vanlig radiopopmusik.

Detta märks inte så tydligt på första sidan, som nog skulle kunna anses vara tämligen bra innovativ progressiv symfonisk rock. Men på b-sidan blir det tydligt, där är det mer europop än prog.
Och tydligare än så kan väl inte ett övergångsalbum bli?

Nr: 1099/2222

2 kommentarer:

  1. Jösses, den har jag aldrig sett. Måste vara minst lika svår att få tag i som deras tidiga och dyra skivor - om än inte lika efterfrågad...

    SvaraRadera
  2. Säger du det, jag hittade den på Nostalgipalatset i Stockholm. Jag har iofs aldrig sett den innan heller...

    SvaraRadera