The Musical Box: Juicy Lucy var före sin tid

söndag 23 september 2012

Juicy Lucy var före sin tid

JUICY LUCY – JUICY LUCY - 1969

Man kanske skulle kunna hävda att Juicy Lucy var före sin tid. Det var inte många band som hade samma sound när de släppte sitt debutalbum 1969, snabb, rå, blixtrande bluesrock. 

Det var nog inte förrän i slutet av 70-talet, med band som George Thorogood & The Destroyers och Omar & The Howlers, som den på allvar fick en mer allmän acceptans.
Det är kanske därför skivor med Juicy Lucy idag är synnerligen eftertraktade av samlare. Många anser att deras första album, med deras största hit någonsin Who Do You Love, är den överlägset bästa skivan.

Det är den jag har. Men jag kan inte vare sig bekräfta eller för neka påståendet att detta var gruppens höjdpunkt, då jag ännu inte kommit över någon mer av gruppens album.
Men en sak vet jag! Det här får golvet att gunga...från första till sista spåret.
Och självklart är detta ruggigt bra bluesrock, för att inte säga brutal. Juicy Lucy verkar inte dra sig för någonting. Bo Diddleys Who Do You Love är så klart en höjdare, men det finns många smaskigheter att gotta ner sig i för folk som gillar den här musiken.
Att mitt exemplar av skivan är tämligen slitet - det knastrar mellan låtarna. Och det finns till och med en repa - gör inte så mycket. Den här skivan inbjuder till att spelas på hög volym. Och det är oftast vad som händer – då hör man inte det där retliga knastret...Att det sen är Vertigos swirl-etikett gör det inte sämre.
Sen måste jag bara nämna skivomslaget. En del tycker säkert det är smaklöst snaskigt. Men andra bara älskar det.

Juicy Lucy gjorde efter den här skivan ytterligare en rad album i början av 70-talet. Genom åren har gruppen återförenats flera gånger, senast 2009.

Nr: 1811/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar