The Musical Box: Omega som allra bäst

torsdag 13 september 2012

Omega som allra bäst

OMEGA – OMEGA - 1975

Om jag inte räknade helt fel har ungerska Omega släppt sex eller sju samlingsalbum. Best Of-plattor har ingen plats i min samling egentligen. Men för den här skivan har jag gjort ett undantag.
Mest för att vinylskivor med Omega är så jämrans svåra att hitta nu för tiden. Den här plattan är dessutom bra.

Den gavs ut när Omega lyckats ta sig förbi järnridån över till Västeuropa någon gång i mitten av 70-talet. Skivan var menad som en lansering i USA och Europa, av ett nytt märkligt band från de hemligstämplade öststaterna.

Här finns låtar från deras tre första album på engelska (”Omega” -73, ”200 Years After The Last War” -74, ”Omega III” - 74). En period många kännare hävdar är Omegas bästa.
Har du inte de där första skivorna tycker jag det här är ett album du ska leta efter.

Omega är nämligen ett spännande band. De balanserar på en smal linje mellan hårdrock och progressiv rock. Mest på grund av gruppens ungerska ursprung vill jag dock påstå att det handlar om progressiv musik, kanske till och med krautrock.

Det inte går att ta miste på gruppens rötter i den ungerska musiken och att de helt säkert hämtat inspiration från tidig tysk hårdrock.
Själv gillar jag låtar som Stormy Fire och Every Time She Steps In. Det är visserligen ”vanlig” hårdrock, men de har ändå något vilt och oberäknerligt över sig.
Help To Find Me, som nog var den låt som gjorde Omega stora på riktigt, utanför Ungern, är förmodligen skivans bästa spår.

Sen ska det väl också sägas att alla låtarna på skivan finns i tidigare inspelningar, men då med ungersk text och något andra arrangemang, skivor utgivna i Ungern i slutet av 60-talet och början av 70-talet.

Nr: 620/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar