The Musical Box: Ett rockalbum för dansgolven

fredag 28 september 2012

Ett rockalbum för dansgolven

ROBERT PLANT – SHAKEN´N´STIRRED - 1985

Shaken´n´Stirred är en platta äkta Led Zep-fans skulle kunna få nervöst depressiva anfall av. För om Led Zeppelin fortsatt in på 80-talet kunde det ha varit så bandet kunde ha låtit...
Men nu kan de tacka någon lycklig stjärna att det här bara är ett oskyldigt och tämligen icke uppmärksammat soloalbum med Robert Plant.
Shaken´n´Stirred har nämligen precis allt det där som förväntades av en "bra" rockplatta i mitten av 80-talet.
Först och främst skulle musiken gärna gå att dansa till.

De flesta rockstjärnor drömde på den tiden om att deras låtar skulle spelas på diskoteken och Robert Plant var inget undantag. Shaken´n´Stirred är alltså ett rockalbum anpassat för dansgolven.

För det andra var det på 80-talet nästan ett krav att banden skulle använda sig av trummaskiner. Det gör Robert Plant här. Tänk er John Bonham ersatt av en maskin...Så är det på Shaken´n´Stirred. Detta kommenterar jag inte mer...
Lägg sen till en gitarrist som det redan 1985 gick 24 av på ett dussin. För på den tiden var det inne att låta precis som alla andra.

För säkerhets skull lägger vi sen till en absolut fånig, för att inte säga löjlig, bakgrundssångerska och tjejkör. Då har vi fått ihop Shaken´n´Stirred. Det är så den här skivan låter.

Och nu kanske det för enkelhetens skull vore lämpligt att avsluta den här texten...om inte...

...det faktiskt var så att på den tiden gillade jag den här skivan.

Kanske var det för att Shaken´n´Stirred låter väldigt mycket roligare än Robert Plants två tidigare soloalbum, Pictures At Eleven, 1982, och The Principle Of Moments, 1983. Jämfört med dem är Shaken´n´Stirred ett väldigt stort steg framåt.

För hur jag än vänder och vrider på den här lilla svarta vinylen kan jag inte komma från att det finns flera hyfsat bra poplåtar här. Danspop eller inte så var Little By Little en favorit då, och jag kan faktiskt spela den nu för tiden också...med en viss behållning.

Allt är alltså inte svart eller vitt. Men ett tips är att INTE börja med den här skivan om du planerar att ta dig igenom Robert Plants och Led Zeppelins hela kollektion.

Nr: 519/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar